Waarom stimulatie het sleutelwoord is in de Lente

En hoe je jouw voeding & zelfzorg hierop kunt aanpassen

De bloesem wordt weer langzaam zichtbaar, narcissen schieten uit de grond en bomen krijgen hun groene blaadjes weer terug. Dat kan maar één ding betekenen: de lente is in aantocht. Dus ruilen we onze dikke winterjassen om voor een luchtige blazer. Maar is dat wel voldoende?

Zoals altijd hangt het antwoord van deze vraag af van wie, wat en waar. Laten we daarom maar bij het wie beginnen.

Wie?

Heb jij last van extra slijmvorming of verstopping? Merk je dat je wat kouder en zwaarder aanvoelt dan normaal? Ervaar je misschien zelfs moeite met opstarten of is je stofwisseling net wat trager dan je gewend bent van jezelf? Het zijn allemaal tekenen dat Kapha Dosha uit balans is en de aarde en water elementen overheersen. Een brain fog, slechte circulatie, gewichtstoename, vette en onzuivere huid en gebrek aan motivatie kunnen hierdoor ook opspelen.

Kun je één of meerdere van deze verschijnselen aftikken? Dan is het zonneklaar dat de koude wintermaanden nog in je lichaam en geest verscholen liggen en zijn deze tips & tricks absoluut iets voor jou.

Ben jij een Kapha-type? Dan zal je emmertje uiteraard eerder overstromen en ben je eerder geneigd om te maken te krijgen met een onbalans in dit seizoen. Dat betekent overigens niet dat Vata- en Pitta types er zomaar vanaf komen. Ook voor hen geldt dat er een verhoogd risico is op het ervaren van typische Kapha-kwaaltjes.

Simpelweg omdat de afgelopen maanden ervoor gezorgd hebben dat deze elementen en de daarbij behorende eigenschappen verhoogd zijn. Het kan dan letterlijk voelen alsof de kou, zwaarte en sloomheid zich in jou hebben genesteld. Naast de mentale dip die je hierdoor kan ervaren voelt het voor velen vaak ook alsof er een extra laagje om je heen is opgeslagen. We noemen dit in Ayurveda het ‘winterjasje’ dat door de stijging van de temperaturen langzaam gaat smelten. Met als gevolg dat deze overtollig Kapha (slijm) in je lichaam terecht komt.

Vandaar dat dit seizoen in het teken staat van stimulatie. Om daarmee te voorkomen dat er blokkades in je lichaam ontstaan die zich uiteindelijk ook zullen reflecteren in je geest.

Wat

Ik noemde het al even kort. Stimulatie is het sleutelwoord voor de lente. Hieronder een aantal tips & tricks om die stimulatie in je leven te brengen.

 • Zet je wekker wat vroeger. Het liefste voordat de zon opkomt, zodat je zeker weet dat je niet pas wakker wordt in Kapha-tijd (6-10 am). Want ook dan geldt ‘Like increases Like’ en is de kans dus veel groter dat je niet vooruit te branden bent.

 • Kies voor hot yoga met lekker veel twists en backbends in plaats van yin en schroom je niet om te kiezen voor een intensievere workout (Rocycle anyone?).

 • Vermijd slijmvormende voeding zoals melk, yoghurt, bananen en kaas.

 • ‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’, gaat in dit seizoen zeker niet op. Sterker nog. Wanneer je merkt dat je geen trek hebt in de ochtend is dit een teken dat je spijsvertering nog niet voltooid is en kun je jouw ontbijt het beste laten staan. Voor de intermittent fasting-fans: dit is hét seizoen om er helemaal voor te gaan.

‘Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar’, gaat in dit seizoen zeker niet op.

 • Maak tijd om het vuurtje in je aan te wakkeren met een stimulerende pranayama (ademhalingsoefening). Denk bijvoorbeeld aan een sterke Ujjayi Breath tijdens je yoga practice, maar ook Kapalabhati, Bhastrika en Lion’s Breath in de vroege ochtend werken uitstekend om de overtollige Kapha Dosha uit je systeem te krijgen.

 • Kook met verwarmende kruiden om je spijsvertering een boost te geven. Denk bijvoorbeeld aan gember, chilipeper, komijn, basilicum, fenegriek, rozemarijn, cayenne pepper, paprikapoeder en kaneel. Eigenlijk kan je helemaal los gaan met keukenkruiden bij het koken. Let wel op met zout. Dit zorgt juist voor een verhoging van Kapha Dosha.

 • Voeg honing toe aan je theetjes. Nu zul je denken honing? Dat is toch slijmerig en zoet. Klopt als een bus. Maar toch is het dé elixer voor Kapha Dosha door het uitdrogende en schrapende effect. Gebruik wel heldere honing en voeg het pas toe als je thee is afgekoeld naar minimaal 40 graden. Anders creëer je juist gifstoffen. Niet gebruiken voor je groenten in de oven dus.

 • Stimuleer je lymfevatenstelsel met een droogborstel om zo de afvoer van afvalstoffen te stimuleren.

 • Vermijd zoveel mogelijk snacken en zware voeding. Kies juist voor de lichte smaken pittig, bitter (o.a. witlof en spruiten) en wrang (o.a. cranberries, mungbonen & granaatappelpitjes). Deze smaken zijn reinigend.

 • Voeg ontgiftende groene groenten toe aan je dieet. Met name donkergroene bladgroenten (o.a. spinazie en boerenkool) zijn waanzinnig.

 • Gebruik niet teveel olie bij het koken. Je eten bereiden in de oven is een goede manier om het te minimaliseren. Wil je toch iets bakken? Kies dan voor olijfolie.

Waar?

Een inkoppertje, maar toch: ook al noemen we het de lente. Een lentedag kan ook het karakter hebben van de herfst. Blijft dus vooral goed observeren wat er in en om je heen gebeurd. Met die kennis kun je de volume knop iets harder of juist wat zachter zetten.

Mocht je jouw lente écht met 1-0 willen starten dan is de Ayurveda Lente Cleanse misschien wel iets voor jou. Waarmee je jouw spijsvertering een reset geeft om zo fris en fruitig van deze heerlijke dagen te genieten.

Liefs,
Kim