over Kim

Over tekens herkennen, en er op tijd iets mee doen.

Hier om je te helpen je mind open te houden en je lichaam gezond.

Soms heb je een life-changing moment nodig om het roer radicaal om te gooien. Soms blijf je stijfkoppig doorgaan en negeer je alle tekenen die je van afstand gemakkelijk zou herkennen. En sommige ezels stoten zich twee keer aan dezelfde steen. Dit is mijn verhaal, en hoe ik stap voor stap de kracht van Yoga en Ayurveda heb leren gebruiken om mijn leven 360 graden om te draaien. Want ja, ik had niet 1, maar 2 life-changing events nodig om in te zien dat een andere manier toch echt bestaat.

Fast forward naar vandaag heb ik het mijn missie gemaakt om wat ik in al die jaren heb geleerd op een simpele en toegankelijke manier te brengen. Ayurveda: geschikt voor ons snelle en moderne leven.

Door Yoga & Ayurveda meer te versimpelen en moderniseren, wordt het voor iedereen makkelijk om een meer bewust leven te leiden. Ik help je Ayurveda daadwerkelijk in je leven toe te passen. Door je te begeleiden bij het nemen van de stappen voor een meer bewuste manier van leven en door het heel praktisch te maken.

Mijn ambitie? Iedereen helpen een beetje gezonder en gelukkiger te zijn. Omdat ik geloof dat als je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk, je een positieve verschuiving in de wereld aan het maken bent en dat is in alle eerlijkheid het beste dat je kunt bijdragen aan een wereld voor elkaar. Ik hoop dat we samen een positieve verandering in de hele wereld creëren door meer rust en geluk vinden in onszelf en de wereld om ons heen.

 

Ayurveda: geschikt voor ons snelle en moderne leven.

Ok, eerst even de saaie achtergrond – maar dan begrijp je een beetje waar ik vandaan kom.

In eerste instantie ben ik opgeleid om schulden te structureren en contracten op te stellen. Ik ging hiervoor naar de Universiteit en rondde zowel fiscaal als civiel recht af om het op 25-jarige leeftijd af te toppen met een postdoc financieel recht. Werken in het financiële sector bracht me tonnen nuttige en nutteloze ervaring. En .. het gaf me inzicht in wat het is, werken voor een groot bedrijf binnen een enorm systeem. Het stelde me in staat dingen en mensen te zien, altijd vanuit verschillende perspectieven. Vaardigheden die ik nog steeds gebruik in mijn werk als leefstijlcoach en yogadocent.

On a more spiritual note heb ik in deze volgorde inmiddels behoorlijk wat trainingen en opleidingen afgerond:

 • Yoga Pre Teacher Training (50 hrs)

 • Ashtanga Vinyasa Yoga Teacher Training (200 hrs)

 • Mindfulness MBSR (8 weeks)

 • Yin Yoga Teacher Training (200 hrs)

 • Foundation on Ayurveda (50 hrs)

 • Yoga & Ayurveda (50 hrs)

 • Living Ayurveda (50 hrs)

 • Ayurveda Practitioner Training (4 year Bachelor program)

 • Advanced Yoga Teacher Training (100 hrs)

 • 4 Days Intensive with Dr. Vasant Lad

 • Healing Yoga (50 hrs)

 • Birthlight Yoga Teacher Training for Pregnancy and Birthing Part I + II

 • Pulse Reading & Open Clinic Classes met Dr. Vasant Lad (Pune – India)

Omdat ik ervan overtuigd ben dat je nooit uitgeleerd kan raken blijft deze lijst zich nog wel een tijdje aanvullen. Ook als dit betekent dat ik hiervoor naar de andere kant van de wereld moet afreizen om les te krijgen van mijn favo teachers.

Maar de echte reden dat ik dit allemaal doe, is omdat Ayurveda mijn eigen leven zo ontzettend veel beter, leuker en pijnvrij heeft gemaakt. Pijnvrij?

Yes, lees hieronder waarom ik dat zeg.

1987

Met een snelle natuurlijke thuisbevalling kom ik op de wereld. Mijn moeder is op slag verliefd ook al is ze een beetje geschrokken van mijn uiterlijk. Want in tegenstelling tot mijn prachtige zus is schoonheid bij mij ver te zoeken. Onder het motto ‘lelijk in de luier, mooi in de sluier’ houdt mijn moeder moed.

1992

Samen met juf Ria besluiten mijn ouders me nog een jaartje langer te laten kleuteren. Ik ga nog met ze in discussie want persoonlijk vind ik wel dat groot genoeg ben voor groep 3, maar als ze zeggen dat er in groep 3 geen poppenhoek is ben ik om. Bovendien heb ik moeite met het opnoemen van de figuren. Zo blijf ik stug volhouden dat een ‘rechthoek’ een ‘langhoek’ heet. Potato potato.

1999

Ondanks dat ik bijna naar groep 8 ga geef ik nog wekelijks een een ‘poppen-feestje’ in de garage. We zitten dan op de grond om een houten krukje heen waar we met zijn alleen 1 gebakje delen, omdat mijn pop Lotte (weer) 1 is geworden. Soms mag ik ook op school de verjaardag van mijn pop vieren. Dan ga ik samen met Lotte langs alle juffen en meesters met een groot blad met maria biscuits met muisjes.

2000

Wegens een mislukte cito toets wordt mijn middelbare school advies bijgewerkt en ga ik naar 1 havo waar ik na een jaar gemiddeld een 9 sta en door kan naar vwo 2. Dit laat ik uiteraard nog even weten aan mijn meester van de basisschool. Hij had me duidelijk verkeerd ingeschat. De poppen zijn de deur uit maar ik blijf tegen de status quo ingaan.

2004

Mijn ouders gaan scheiden. Dat betekent een nieuw huis en ook weer een nieuwe middelbare school. Waar ik na maanden lang boterhammen op de wc eten toch vrienden maak doordat ik de wiskundeleraar in twijfel trek: weet hij wel zeker dat de stelling van Pythagoras klopt? Door mijn overtuigde tegenbewijs is er een moment van twijfel. Zelf leer ik dat je door de autoriteit in twijfel te trekken gemakkelijk vrienden maakt.

2006

Na een zomer rond gecommandeerd te worden tijdens de ontgroening sluit ik me aan bij UVSV. Ik kom in een groot roze huis aan de Oudegracht in Utrecht te wonen waar ik naast uitgaan ook nog af en toe colleges volg. Zeg nou eerlijk, wat is er belangrijker? Studeren of een populaire student zijn?

2012

Mijn eerste baan als jurist bij een financiële instelling op de Keizersgracht. Hier leer ik hoe je obligaties moet structureren, maar omdat ik dat alleen niet genoeg vind schrijf ik me in voor een postdoctorale opleiding ‘Financieel Recht’ die ik binnen een jaar afrondt. Ik zal eens laten zien hoe je ‘het’ doet dacht ik.

Naast werken ontdek ik samen met de liefde van mijn leven het echte nachtleven van Amsterdam. We wonen op dat moment in een appartement midden op het Gerard Douplein waar de deuren het hele weekend wijd open staan. Twee keer per week ga ik naar yoga, want ik wil wel in shape blijven. Werk is bijzaak, het leven is verrukkelijk.

2013

Het jaar waarin ik midden in de nacht verlamd wakker wordt. Na maanden lang pijn negeren kan ik er nu niet meer omheen. Zodra ik weer gevoel krijg ik mijn vingers (dit lijkt een eeuwigheid te duren) bel ik de huisarts die me na een bloedonderzoek dezelfde dag nog doorstuurt naar een reumatoloog. Hier begint de ellende: ik wordt gediagnosticeerd met reumatoïde artritis – een auto immuunziekte waarbij letterlijk alles ontsteekt – het begint met ontstekingen in mijn gewrichten, maar na een tijdje uit de ziekte zich op meerdere plekken.

Hierdoor ben ik op 25 jarige leeftijd onder behandeling bij een reumatoloog, cardioloog en longarts. Omdat de medicatie ook veel bijwerkingen heeft en ik zelfs soms onder het mes moet om te kunnen blijven functioneren besluit ik op zoek te gaan naar alternatieve geneeswijze. Nu moet ik bekennen dat ik hier op dat moment nog vrij sceptisch tegenover stond, maar als er voorspeld wordt dat je volledig krom gaat groeien en je in een rolstoel zal eindigen kan ik je verzekeren dat je voor alles open staat.

2016

Tegen alle signalen van mijn lichaam in blijf ik hard werken als bankjurist op de Zuidas. Tot ik wordt gebeld door de reumatoloog dat de waardes in mijn bloed zo verontrustend zijn en bij de volgende afspraak hoor ik dat het krijgen van een kind hierdoor vrijwel onmogelijk is. Of ik misschien een afspraak wil maken bij de gynaecoloog voor het invriezen van eitjes.

Mijn wereld stort in.

Ik loop de dag erna huilend de dealingroom uit. Niet wetende dat ik daar nooit meer terug zou komen. Een paar weken later wordt alles me teveel. Ik kan niet eens daglicht meer verdragen. Mijn lichaam doet zoveel pijn. Ik ben zo bang. Kan niet meer slapen en raak in een burn-out.

2017

Na veel rusten, reizen en lezen over yoga en ayurveda realiseer ik me dat ik al die tijd volledig in mijn hoofd heb geleefd. Wat vindt de buitenwereld van mij was belangrijker. Mijn nieuwsgierigheid naar de filosofie rondom yoga en ayurveda begint groeien. Ik volg de ene na de andere workshop of training. Reis in mijn eentje naar India en merk dat mijn leven stap voor stap verandert. Hierin vertrouw ik volledig op mijn intuïtie. Dat is best moeilijk. Besluiten om met poppen te spelen in groep 8 is toch echt andere koek. Zeker als iedereen om je heen roept dat je niet zomaar alle schepen achter je kan verbranden. Maar ondanks de rationele argumenten begin ik met yogales geven en me nog verder te verdiepen in de kunst van bewust leven. Nog nooit heb ik me zo goed gevoeld en dat is te merken ook, want uit de medische testen blijkt dat mijn waardes dalen.

Na een lange periode van pijn en onrust voel ik een kalmte die ik nooit eerder heb ervaren. Leef steeds minder in mijn hoofd en als klapper op de vuurpijl kom ik er achter dat ik zwanger ben (het was in een keer raak!). Vertrouwen op een puur Westerse kijk op gezondheid is niet meer eens een discussiepunt.

2018

Na de geboorte van onze dochter Miki wordt ook mijn twee kindje startwithrasa.com geboren. Een initiatief waarbij ik probeer om yoga & ayurveda te moderniseren. Met name vanuit mijn eigen ervaring, maar zonder daarbij afbreuk te doen aan de essentie van deze eeuwenoude tradities. Niet alleen organiseer ik workshops en schrijf ik artikelen over deze onderwerpen, maar ontwerpen we een volledige reeks events voor en met moeders waarin we de 4 levensdoelen van ayurveda onderzoeken. Het wordt voor mij steeds duidelijker waarom je vanuit je hart moet leven en ik ben vastbesloten anderen hierin te inspireren.

Today

volgde ik zelf een yoga les, schreef ik mijn bio voor op mijn nieuwe site en ging ik samen met mijn dochter uitgebreid boodschappen doen. Alles in een rustig tempo. Geen haast, want dat is gewoon nergens goed voor. In een wereld waarin je altijd maar aan staat, is het soms al genoeg een paar keer diep in en uit te ademen om het moment te resetten. Het begint met hele kleine gewoontes.

Zo begon de transformatie voor mij ook.

Liefs,