Doe de online test

Welk Ayurveda type ben jij?

Krijg grip op jouw mind-body type


Deze test is ontwikkeld om meer grip te krijgen op jouw unieke mind-body type, je unieke ‘ik’ die jou jou maakt.


Ayurveda helpt gezonde mensen om gezond te blijven, en om je snel weer in balans te krijgen als je ziek wordt, of niet lekker in je vel zit. Gezondheid start met zelfkennis, want alleen wanneer jij weet wat jouw unieke persoonlijkheid nodig heeft kun je op dagelijkse basis de juiste keuzes maken. Om die reden wordt Ayurveda ook wel gezien als de wetenschap van zelfkennis. Deze persoonlijke benadering van gezondheid vereist dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke mind-body type, want alleen als je jouw unieke mind-body type begrijpt kan Ayurveda je ondersteunen bij het maken van de beste keuzes op gebied van voeding, lichaamsbeweging, yoga, supplementen en alle andere aspecten van je levensstijl.
Van Ayurveda wordt gezegd dat het gezondheid, geluk en creatieve groei vergroot. Doe de test en start gelijk.

Over de zelftest

Ayurveda maakt onderscheid tussen drie verschillende mind-body types, ook wel de ‘Doshas’ genoemd. De Doshas zijn de managers van je mindset en je lichamelijke flows zoals je metabolisme, bloedstroom en zuurstof. De drie basistypen worden gevormd uit de 5 elementen die van nature naar elkaar toetrekken. Zo ontstaan de volgende 3 basistypes: Vata (Ruimte & Wind), Pitta (Vuur & Water) en Kapha (Water & Aarde). De meesten mensen zijn een combinatie van twee verschillende types. In totaal zijn er zeven mogelijke combinaties van de Dosha’s. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je overwegend Pitta-kwaliteiten en secundaire Vata-kenmerken bezit. In dit geval spreken we van een Pitta-Vata type waardoor je (afhankelijk van je situatie en vooral ook de seizoenen) voor beide Dosha’s moet zorgen. Hoewel er bij de meesten één of twee Dosha’s overheersen, zijn er ook mensen met een geboorteconstitutie waarbij alle drie de Dosha’s gelijk zijn.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van Ayurveda is het principe van “like increases like”. Wat er kort gezegd op neerkomt dat je – wanneer je uit balans bent – het tegenovergestelde in moet brengen. Heb je bijvoorbeeld een droge huid dan is het aanbrengen van warme olie op je lichaam en het toevoegen van essentiële vetten in je voeding cruciaal. Maar wanneer je juist een vette huid hebt zul je meer baat hebben bij lichtere voeding en misschien zelfs wel droog borstelen in plaats van warme olie op je huid. Wat je leert wanneer je door een Ayurveda-lens de wereld gaat bekijken is het herkennen van deze dualiteit en het inbrengen van het tegenovergestelde als je uit balans bent is daarmee een logisch gevolg.

Aan het einde van de zelftest weet je welk Ayurveda type je bent en krijg je een gedetailleerde beschrijving van je unieke eigenschappen. Daarmee ben je klaar om de wereld van Ayurveda te betreden.

Disclaimer:
De Ayurveda zelftest is niet bedoeld als een vervanging voor medisch advies van artsen of Ayurveda practitioners. De lezer is zelf verantwoordelijke voor het raadplegen van Ayurvedisch of medisch advies bij een arts wanneer er twijfel bestaat over zijn/haar gezondheid en in het bijzonder in het geval van symptomen die diagnose of medische aandacht behoeven.

Yoga Nidra x Ayurveda 3 Ayurveda sessies

In de shop