Yoga

Een moderne kijk op bewegen met je ademhaling

Vergroot je bewustzijn voor een gelukkiger leven

Hoewel je bij yoga waarschijnlijk al snel denkt aan een prachtige studio met kaarsjes en wierook waar je op zaterdag ochtend naartoe gaat in je allermooiste outfit om een moment voor jezelf te nemen, is het pas het moment dat je uit die studio loopt dat de echte yoga practice begint. Hoe dat werkt kom ik later nog op. Maar laten we even terug gaan naar de basis.

De Yoga Sutra’s, oftewel de meest uit het oog springende oude tekst over wat yoga nou precies is, omschrijft yoga als volgt:

Yogas chitta vritti nirodhah
Yoga is a mind free of all turbulence – calm and clean

Een kalme geest, dáár draait het om. Zodat je in het dagelijks leven vanuit die kalmte en daarmee connectie met jezelf keuzes kunt maken. Keuzes die je ondersteunen in het uitgroeien tot de meest authentieke en gelukkige versie van jezelf. Maar bovenal kunt genieten van het hier en nu in plaats van constant ergens anders te zijn met je gedachten. Daardoor mis je het leven dat zich op dat moment afspeelt en raak je steeds verder verwijderd van jezelf.

Yoga ook wel ‘union’ genoemd geeft je die verbinding om je leven ten volste te leven

Maar waarom moet je hiervoor al die lastige poses doen? Hoor ik je bijna denken. Daarover kan ik kort zijn. Het zijn die momenten waarin je leert om uit je comfortzone te komen, iets nieuws probeert en zo in je lichaam zakt om dat te bereiken je de groei kunt ervaren. Want alleen wanneer je instaat bent om je lichaam en ademhaling zo onder controle te hebben zul je merken dat je lastige poses kunt belichamen. Daarvoor is focus nodig. En zoals we allemaal weten: Wanneer er echte focus is, is het onmogelijk om aan iets anders te denken. Daarmee krijg je grip op die eindeloze stroom van gedachten. Leer je hoe je de verhalen in je hoofd kunt laten zijn voor wat ze zijn en terug te komen naar het enige moment dat je echt kunt ervaren: het hier en nu.

Zoals bij alles – oefening baart kunst. Daar moest ik weer aan denken toen ik afgelopen winter in Tulum was en vanuit het strand toekeek hoe er elke 2 uur een andere yogales startte in de Beachfront Shala. Alle teachers zeiden hetzelfde, maar in andere woorden. Alle yogi’s wilde hetzelfde, maar waren het weer even kwijt.

Een yogales is die reminder die je soms nodig hebt. Om weer terug te komen naar jezelf en te ervaren dat je meer bent dan alleen je gedachten. Meer dan alleen je lichaam. Het is een reminder om grip te krijgen op je leven. Zonder onbewust te gaan geloven in de verhalen die je jezelf verteld.

Wordt weer verliefd op jezelf en ervaar hoe een krachtig lichaam zich reflecteert in je geest. En hoe een krachtige geest zich reflecteert in je lichaam. Uiteindelijk zijn lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Yoga leert je deze verbondenheid te ervaren. Gun jezelf deze connectie.

Wekelijkse lessen

Waar en wanneer ik les geef

Ervaar hoe het is om Yoga te combineren met Ayurveda tijdens één van mijn lessen.

Schedule
one-on-one

Privé lessen

Krijg persoonlijke handvatten om Yoga in te zetten om weer in balans te komen.

Book a private class

This is me, doing Yoga Nidra.