Een korte introductie

Wat is Ayurveda?

Leef bewuster, wanneer je jouw unieke behoeftes begrijpt met Ayurveda.

Kort door de bocht is Ayurveda het oudste gezondheidssysteem in de wereld, gefocust op het voorkomen van ziektes en het leven van een gebalanceerd en bewust leven. Dat laatste is inherent aan gezondheid, want alleen als je bewust bent van wat voeding, leefstijl en je omgeving met je kunnen doen kun je gezonde keuzes maken. Bovendien is het vergroten van je bewustzijn key voor een gelukkig leven. Maar hierover later meer.

“Voorkomen is beter dan genezen” vormt dus een geweldige tagline in Ayurveda.

Dit is een totaal andere kijk op het leven in vergelijking met de moderne gezondheidszorg. Waar niet alleen een onderscheid wordt gemaakt tussen mentale en fysieke gezondheid, maar er ook continu gezocht wordt naar een “one pill fits all solution”. Iets waarvan Ayurveda op voorhand zegt dat het niet bestaat.

De kracht van Ayurveda ligt namelijk in de erkenning van de uniekheid van elk individu. Wanneer je jezelf hier bewust van bent reikt Ayurveda je tools aan voor een gezonder en gelukkiger leven.

Simpelweg helpt Ayurveda je om je gebalanceerd te voelen. De hele dag door, de hele week of eigenlijk gewoon je hele leven.

De eerste stap naar een bewuster leven begint met uitzoeken wie je bent. Om je daarbij te helpen hebben we de Ayurveda Self-Test ontwikkeld. Mocht je daarna zin hebben om een diepere duik te nemen in je mind-body type (ook wel ‘Dosha’ genoemd in Ayurveda) dan kun je in dit boekje meer lezen over de basisprincipes van Ayurveda. Verwacht een meer uitgebreide introductie in Ayurveda, uitleg over de verschillende Ayurveda types en voedings- & leefstijl tips en tricks per type. Zodat je na het lezen van het boekje een paar krachtige hacks hebt om Ayurveda direct in je leven te brengen

Simpelweg helpt Ayurveda je om je gebalanceerd te voelen. De hele dag door, de hele week of eigenlijk gewoon je hele leven.

Dat gezegd hebbende, vergat ik bijna mezelf voor te stellen. Mijn naam is Kim, en ik ben de oprichtster van Rasa, waar ik Ayurveda’s eeuwenoude filosofie op een praktische manier gebruik om je handvatten te geven voor een gezonder en gelukkiger leven. Alles met een eigentijdse twist, perfect voor ons vlugge en moderne leven van nu.

Ayurveda heeft veel te bieden, en het is mijn missie om het zo simpel en toegankelijk te maken zodat je het direct in je leven kunt toepassen. Maar nog belangrijker: om ervoor te zorgen dat jouw eigen gezondheid een boost kunt geven. Mentaal en fysiek.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen denken dat Ayurveda niet waar kan zijn, is omdat het te mooi klinkt om waar te zijn. En ja, waarom zou je iets geloven zonder het zelf te hebben ervaren?

Dat is precies wat ik dacht, toen ik voor het eerst hoorde over een mind-body type, en hoe het helpt om slimme keuzes te maken die bijdragen aan een gezonder leven.

Ayurveda’s persoonlijke benadering van gezondheid helpt je om jouw Ayurveda type te begrijpen. Het geeft je een richting in wat jou het beste ondersteunt bij het maken van keuzes in voeding, lichaamsbeweging, supplementen en alle andere aspecten van je leven.

Hoezeer Ayurveda ook de nadruk legt op het voorkomen van een onbalans door dagelijks de juiste acties te nemen biedt het ook goede ondersteuning wanneer je gezondheid om wat voor reden dan ook toch verstoord is. Dat Ayurveda hierin het verschil kan maken, kan ik je uit mijn eigen ervaringen verzekeren. Mijn eigen verhaal over hoe Ayurveda mijn leven heeft veranderd (hint: het is niet het gebruikelijke spirituele woo-woo verhaal) geeft je een goed beeld van mijn drive om Ayurveda te delen met iedereen.

Ontdek jouw mind-body type en leer hoe je ermee kunt werken om steeds beter in balans te blijven

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar wat bedoelen we eigenlijk met leven in balans en in overeenstemming met je Ayurveda type?! Nogmaals, geen duidelijk antwoord. Dit hangt af van zoveel verschillende omstandigheden, waaronder je geboorteconstitutie (die we ‘Prakruti’ noemen in Ayurveda), huidige onbalans (die we ‘Vikruti’ noemen in Ayurveda), de seizoenen, je werk, waar je woont, wat voor soort sport je doet, enzovoort. Juist omdat er geen eenduidig en simpel antwoord is, heb ik besloten om Rasa Yoga & Ayurveda te starten. Om je daarmee van praktische hacks te voorzien en stap voor stap kennis te laten maken met deze eeuwenoude tradities. Zodat ook jij ze in je leven kunt brengen om te ontdekken wat werkt voor jou.

Als je voor een snelle en simpele start wil gaan, kan ik je het Introduction to Ayurveda e-book aanraden – een boekje dat ik speciaal hiervoor heb geschreven. Leer de Ayurveda basics, geschreven voor een modern leven. Het boekje staat vol met praktische tips voor elk mind-body type. En, als je dus niet zeker weet welk type jij ‘bent’, Doe dan de Ayurveda self test: 24 vragen om jouw unieke Dosha te ontdekken.