42 dagen, voor 42 jaar

Waarom de juiste zorg in de kraamtijd cruciaal is voor je gezondheid

Eindelijk is het zover. Je kleintje zit niet meer in je buik, maar ligt erop. Je leven staat letterlijk even stil en dat is niet voor niets. Na 9 maanden groeien, bijstellen, uitkijken en omgaan met hormonen die door jouw lichaam gieren is jouw kleintje uitgegroeid tot het baby’tje dat nu op je buik ligt. Kleine kraaloogjes die je ineens aanstaren. Een wondertje om voor te zorgen.

Maar daar houdt het niet op. Jij groeide namelijk uit tot moeder of misschien moeder van 2, 3 of 4. Hoe dan ook is er met de komst van je kleintje een nieuwe versie van jou geboren en dat vergt de juiste zorg. We zeggen in Ayurveda dat de zorg die de moeder nodig heeft in deze periode van haar leven zo cruciaal is voor de gezondheid van de rest van haar leven dat er zelfs een gezegde is ‘42 dagen, voor 42 jaar’.

Dat betekent dat de juiste zorg voor de (opnieuw) geboren moeder in de eerste 6 weken na de bevalling zullen bijdragen aan de gezondheid van de moeder voor de rest van haar leven. Hoe je lichaam aan zal voelen de komende jaren, of je snel geneigd bent overprikkeld te zijn, wanneer je menstruatie weer op gang komt en hoe je dit gaat ervaren, of je menopauze soepel gaat verlopen en of je urine gaat verliezen bij het springen op de trampoline met je kind(eren) later in je leven. Het is allemaal (deels) afhankelijk van hoe goed je voor jezelf zorgt in deze 6 weken. Of beter gezegd nog, hoe goed er voor jou gezorgd wordt.

Het meest belangrijke voor je herstel is rust. Natuurlijk om je lichaam de kans te geven te genezen na de topprestatie die je hebt geleverd. Wonden hebben nu eenmaal tijd nodig om te herstellen. Maar zelfs al kwam je er zonder al te grote ‘kleerscheuren’ vanaf. Je organen moeten zichzelf opnieuw (her-)schikken en je zenuwstelsel verdient genoeg rust om niet overbelast te raken.

Om in Ayurveda termen te spreken: De kraamtijd wordt gekenmerkt door beweging. Veel postnatal vrouwen beamen dat het voelt alsof alle ramen en deuren in huis wijd openstaan en de meest verstorende wind (Vata) door de kamer ruist. Wanneer je dit niet balanceert met het nemen van rust (stilstand) zullen niet alleen de postnatal kwaaltjes eerder opspelen (zoals aambeien, constipatie, lage rugpijn, rusteloosheid en insomnia), maar kunnen vele functies in je lichaam voor langere tijd verstoord worden. Denk aan een overspannen zenuwstelsel, verstoorde hormoonhuishouding en problematische spijsvertering. Uiteraard met alle gevolgen van dien.

Balanceer teveel wind element - Vata Dosha - met rust

Rust, rust, rust. Yes, ik noem het 3x en zou het nog vaker willen benoemen, omdat het belang hiervan al decennia lang wordt onderschat. Rust is de basis voor een goed herstel. Ayurveda zegt het volgende:

Week 1: bedrust (blijf zoveel mogelijk liggen)
Week 2-3: in en rondom bed (nog steeds zoveel mogelijk in bed)
Week 4-6: in en rondom huis (dat betekent nog steeds ook veel in bed)

Verder belangrijk om traplopen zeker de eerste 2-3 weken na de bevalling waar mogelijk te vermijden. Dit om je bekkenbodem te beschermen.

Vermijd ook zoveel mogelijk kraambezoek in deze periode. Dat betekent niet dat er niemand langs mag komen, maar ben je ervan bewust dat bezoek voor extra beweging zorgt wat kan zorgen voor een verhoging in het wind element (Vata Dosha). Wat weer bij kan dragen aan het verergeren van je onbalans.

Kies je kraambezoek dus altijd zorgvuldig. Laat niemand langskomen die je extra energie kost en bewaak je energie. Een goede manier om dit te doen is ervoor zorgen dat jij met je baby in de kraamkamer ligt en het kraambezoek met behulp van een ‘doorkeeper’ (dit kan je partner of kraamzorg zijn) beperkt wordt tot 15-20 minuten.

Het klinkt misschien allemaal overdreven nu op dit moment. Maar onthoud goed: voorkomen is beter dan genezen. Bovendien vliegen de dagen en weken in deze magische periode voorbij en door veel rust te nemen en meer stilstand te creëren heb je alle tijd om te genieten van je kleintje.

Hoe je jouw herstel nog meer kunt bevorderen met Ayurveda? Daarover vertel ik je graag meer bij één van mijn zwangerschapscursussen bij The White Door Studio. Mocht je hier meer over willen weten mag je mij altijd mailen (kim@startwithrasa.com).

Het meest accurate aanbod van de zwangerschapscursus en andere gerelateerde workshops voor Ayurveda tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd vind je hier.

Liefs,
Kim