Behoud je zwangerschapsgloed met Ayurveda

Ondersteun jouw zwangerschap met Ayurveda

Zwangerschap is de meest transformerende periode die een vrouw kan doormaken in haar leven. Het is een periode gedomineerd door verandering en groei. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Goed voor jezelf en je kindje in je buik zorgen is daarom van groot belang. Hiervoor moeten we tijd nemen voor onszelf om verbinding te creëren, voldoende rust te nemen en ons te voeden met voedzaam biologisch eten.

Toch lijken we dit in onze moderne samenleving te zijn vergeten en gaan we door op de manier die we gewend waren voor onze zwangerschap. Toen ik zelf zwanger was van Miki heb ik voor het eerst ervaren dat het stapje terug werd gezien als een teken van zwakte. Hierdoor durfde ik soms niet eens te zeggen dat ik niet wilde afspreken, omdat ik gewoon maar op de bank wilde liggen. Want dat zou bijdragen aan het label wat al op me geplakt werd. Namelijk dat ik niet veel ‘aan kan’ en het voor mij allemaal al ‘snel teveel wordt’. Natuurlijk was ik verre van lui in deze periode. Het creëren van nieuw leven kost gewoon heel veel energie en dit ontkennen was voor mij geen optie.

Inmiddels weet ik wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap, bevalling, maar ook vooral de periode erna kan ik alle moeders (to be) niet genoeg op het hart drukken: neem een stap terug. Dat vergt moed en authenticiteit, maar als je dit niet doet is de kans dat je uit balans raakt (voor een langere periode) erg groot.

Moeders (to be) dragen

In Ayurveda is hierover een mooi gezegde: ‘Behandel een zwangere vrouw met uiterste zorg en voorzichtigheid alsof je met een kom gevuld tot de rand met gouden olie in de hand loopt en er geen druppeltje verspild mag worden.’ Hoe waanzinnig mooi zou het zijn als we collectief alle zwangeren zo gaan behandelen? En hoe ver verwijderd lijken we hier tegenwoordig van te zijn?

Toen ik laatst in de supermarkt een zwangere vrouw tegenkwam die me vertelde dat dit nummer twee was en ze niet kon wachten ‘tot het over was’ werd mijn missie opnieuw aangewakkerd. Ik gun elke vrouw een positieve ervaring. Al is het maar een gedeelte van haar zwangerschap waarop ze later positief kan terug kijken. Het is zo nodig.

Er is namelijk niets magischer in het leven dan het creëren ervan en ik gun elke vrouw dat ze hiervan kan genieten. Daarvoor is het nodig dat we naast de juiste zelfzorg elkaar ondersteunen. Zodat zwangerschapskwaaltjes voorkomen of verzacht kunnen worden. Dit draagt natuurlijk allemaal bij aan een fijne zwangerschap en positieve ervaring om op terug te kijken.

Het is je gegund te genieten van het creëren van nieuw leven

Ayurveda kan je hierbij helpen. In deze eeuwenoude traditie wordt de nadruk gelegd op het dragen van moeders tijdens de zwangerschap. Voldoende rust en het koesteren van je proces en transformatie staan hierin voorop. Niet alleen zodat jij als moeder gezond blijft, maar ook omdat het invloed heeft op je kindje in je buik.

Hieronder een aantal tips hoe Ayurveda je daarbij kan helpen:

  • Last van misselijkheid in de ochtend? Start je dag met een kopje verse gember thee en/of een glaasje lauwwarm water met citroensap. Ben je gedurende de dag misselijk? Kauw op gemberkandij. Verkrijgbaar in natuurwinkels.

  • Drink voldoende vers 100% biologisch kokoswater. Dit heeft dezelfde eigenschappen als plasma (in Ayurveda ‘Rasa Dhatu’) en verbetert de kwaliteit van het vruchtwater. Wel goed om te weten dat kokoswater verkoelend is. Vooral voor in de zomer dus of als je tijdens je zwangerschap veel hitte ervaart (opvliegers, anyone?).

  • Eet een goed uitgebalanceerd dieet met de nadruk op warme, gekookte en voedende (Vata balancerende) maaltijden met veel groenten en eiwitten. Geef de voorkeur aan basmati en bruine rijst, haver, pompoen, bieten, couscous, eieren, (geweekte) noten, wortelen, dadels, zoete aardappelen en avocado’s. Vermijd zoveel mogelijk rauw en bewerkt voedsel.

  • Kook met ghee (geklaarde boter) om je spijsvertering te bevorderen. Zeker omdat voor veel zwangere vrouwen de spijsvertering onregelmatig en verstoord kan zijn.

  • Drink voldoende. Het liefste warme kruidenthee zoals kamille (kalmerend en helpt bij opkomende maagzuur), brandnetel (goed voor je nieren en bevat veel vitamine C), frambozenblad (versterkt de baarmoeder) of gember (verwarmend). Sommige merken maken zelfs kruidenthee speciaal voor zwangere vrouwen. Vind jouw eigen theetje! Maar pas op met witte, zwarte en groene thee, omdat deze theïne bevatten.

  • Geef het immuunsysteem van je kindje een boost en draag bij aan de opbouw van zijn of haar weefsels (“dhatus” in Ayurveda) door minstens één glas warme volle bio koemelk te drinken met een theelepel ghee erin. Dit ondersteunt ook een gezonde, voedende slaap voor jou. Voor de vegans: vervang volle bio koemelk voor amandelmelk.

  • Neem een goede kwaliteit zwangerschapsvitamines die de meest essentiële vitamines en mineralen (foliumzuur, B12, ijzer, vitamine C en E en calcium) bevatten om je zwangerschap te ondersteunen. Het is ook verstandig om vanaf de 7e maand een extra calcium, magnesium en zink tablet te nemen omdat de botten van je baby in deze periode worden opgebouwd.

  • Slaap zoveel als je kunt tijdens je zwangerschap. Laat de vermoeidheid er zijn. Je lichaam is ontworpen om baby’s te maken en te bevallen. Laat je lichaam de baas zijn en niet je geest. Hiervoor is het oefenen van overgave van groot belang. Aan het einde van je zwangerschap kun je ook overdag een dutje doen. Als je in je derde trimester moeite hebt om te slapen, maak dan een warme gekruide melk voordat je naar bed gaat, gebruik voldoende zware dekens om jezelf te bedekken en leg een kruik tegen je onderrug. Hierdoor kun je beter aarden en ervaar je een voedende rust (zelfs als het slapen even niet lukt).

  • Probeer koffie zoveel mogelijk te vermijden. Het creëert onrust voor jou en je kindje. Als je er sporadisch een keertje van wil genieten maak er dan een cappuccino van met een beetje kokosolie en een snufje kardemompoeder in. Hiermee neutraliseer je de cafeïne en verminder je het uitdrogende effect van koffie.

  • Onderschat de kracht van wandelen niet. Elke dag 30 minuten vertraagd lopen waarbij je focust op je ademhaling helpt je bij de doorbloeding en is een super goede voorbereiding op je bevalling. Joggen of hardlopen is niet zo’n goed idee, omdat het teveel druk op je bekkenbodemspieren legt.

Onthoud: iedereen is uniek. Ook jij. Daarom is het achterhalen van jouw unieke blauwdruk de eerste stap bij het bepalen wat je nodig hebt. Dit geeft ook meer inzicht in waarom je bepaalde kwaaltjes krijgt en andere moeders weer iets anders.

Hoe dan ook hoop ik dat je hier iets uit kan halen dat werkt voor jou.

Liefs,
Kim