Gefeliciteerd, je hebt een

Wind-kindje

De creatievelingen

Wind-kindjes (in Ayurveda Vata-kindjes) worden vooral getypeerd door het wind element. Ze vliegen en praten dus zo vlug als de wind. Ze doen alles snel en soms zelfs roekeloos. Wind-kindjes lopen vaak in hun ontwikkeling voor op andere kindjes. Ze beginnen al vroeg met lopen en praten en krijgen snel tandjes. Over het algemeen weten ze goed hoe ze moeten communiceren. Met woorden of lichaamstaal, wind-kinderen kunnen zichzelf goed uitdrukken.

Ontmoet Nunu: de kameleon

Nunu is vlug, verandert de hele dag van kleur en is soms een beetje angstig – voordat ze uit haar schulp kruipt. Bij Rasa gebruiken we dieren als symbool voor onze kind-types.

 

Over jouw Nunu:

Dezelfde openheid die van het ‘ruimte’ element (ether) komt heeft als resultaat dat ze snel vrienden maken, maar alleen wanneer ze zich veilig voelen. Als ze zich niet veilig voelen, kunnen wind-kinderen verlegen worden en hebben ze tijd nodig om zich te mengen.

Wat betreft voeding, zul je wel merken dat je kind niet al te veel interesse in eten heeft. Wind-kinderen hebben een wisselende voorkeur voor type en hoeveelheid eten. Soms eten ze ineens heel veel, en sommige dagen bijna niets. Ze zijn heel kieskeurig en houden over het algemeen meer van zoet dan zout.

Zoals de wind, kunnen ze korte periodes van extreme energie ervaren en is stilzitten absoluut geen optie. Ze zijn vaak rusteloos en vinden het moeilijk zich te concentreren. Wanneer ze spelen of studeren zijn ze snel afgeleid. Over het algemeen is hun aandachtsspanne kort. Ze vinden het ook moeilijk om in slaap te vallen. Dat komt door hun behoefte aan beweging en activiteit, maar ook door de afwezigheid van gewicht in zowel lichaam als geest. Als ze dan al slapen worden ze ook nog regelmatig even wakker, met name rond 3-4 uur ‘s nachts. Is dat herkenbaar?

Op koudere dagen hebben wind-kindjes vaak blauwe lippen of zelfs blauwe tenen en vingertoppen. Zelfs wanneer het niet koud is hebben ze nog steeds meer laagjes kleding nodig om zich warm te houden ten opzichte van andere kindjes. Hun lippen en vingers zijn ook gevoelig voor droogte en kloofjes.

Wind-kindjes hebben vaak buikkramp (vooral in hun eerste maanden) of een opgezette buik na het eten. Ze hebben nou eenmaal veel lucht in hun systeem. Droge stoelgang of verstopping zijn ook normaal voor wind kinderen. Met name in de herfst en winter kan dit voor ongemak zorgen.

Als laatste, van alle types lijkt je wind-kind zich het meest aangetrokken te voelen tot drama. Ze overdrijven in principe alles dat ze doen, wat je al snel doet denken dat ze gemaakt zijn voor een leven in de schijnwerpers. En dat is helemaal geen gekke gedachte: hun gevoel voor drama, gecombineerd met een hoge dosis spontaniteit, enthousiasme en creativiteit toont hun ware creatieve aard in alles dat ze doen.

Als dit klinkt als jouw kind – dan gaat er nu een hele wereld voor je open. Nu je hebt ontdekt wat een wind-kindje is, kan je ze ondersteunen. Wist je bijvoorbeeld dat voor elk type weer anders is welk fruit, wat voor groente en granen ze het beste kunnen eten? En hoe seizoenen hun gemoedstoestand beïnvloed? Of wat je kunt doen wanneer ze uit balans zijn? Ayurveda is de toolkit om jouw kindje perfect te ondersteunen om het de beste versie van zichzelf te worden.

Om meer te leren over de verschillende types, en om jouw kind te ondersteunen heb ik een simpele Introduction to Ayurveda geschreven. Voor ouders dus. Maar misschien nog wel leuker, we zijn een hele lijn aan Ayurveda kids producten aan het ontwikkelen. Check het allereerste Ayurveda voorleesboek bijvoorbeeld hieronder eens!

Heb je persoonlijke vragen? Boek dan een online consult met je kindje.