Gefeliciteerd! Je hebt een

Wind-Vuur kindje

De ‘altijd in beweging’ kids

Wind-vuur kindjes zijn continu actief. Vanaf het moment dat ze wakker worden willen ze dingen doen. Stilzitten zit er niet bij en ze bewegen de hele tijd. Zelfs wanneer ze TV kijken of op de iPad iets doen, worden ze overvallen door beweging en willen ze iets anders opzetten.

Ontmoet Fikkie de vos & Nunu de kameleon

Fikkie is dapper en slim. Ze wil altijd alles weten en wordt graag geprezen voor haar intelligentie. Nunu is vlug, verandert de hele dag van kleur en is soms een beetje angstig – voordat ze uit haar schulp kruipt. Bij Rasa gebruiken we dieren als symbool voor onze kind-types.

 

Over jouw kindje

Ze doen vaak dingen met een zekere vastberadenheid wanneer ze een doel willen bereiken. Bijvoorbeeld de hoogste toren maken of een 10 voor een opdracht op school. Echter, sommige dagen ‘doen’ ze vanalles zonder dat daar een doel achter zit. Altijd vlug en met veel energie. In de speeltuin zijn ze meestal op meerdere plekken tegelijk bezig en vinden ze het moeilijk wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Ze willen vaak ‘nog heel even blijven’.

Omdat hun wind element het vuur element omhoog duwt, kunnen ze extreme uitbarstingen van energie hebben. Dit zorgt er soms voor dat ze hun eigen grenzen overschrijden omdat ze meer gebruiken dan ze hebben. Het resultaat: overstimulatie. Je herkent dit meestal aan rode wangen en rusteloosheid.

Hoe ze hun ontbijt of avondeten benaderen verrast je meestal. Soms eten ze alles mee, maar andere dagen zijn ze heel stijfkoppig en weigeren ze alles te eten dat je ze aanbiedt. Zelfs hun ‘lievelings’ slaan ze dan af. Over het algemeen is hun eetlust goed, maar dat betekent niet dat hun systeem ook alles goed kan verteren. Ze willen nog wel eens last hebben van verstopping of diarree. Een routine met vaste momenten op een dag helpt ze om hun vertering in balans te houden.

Wind-vuur kindjes zijn vooral licht. Niet alleen in hun lichaamsgewicht, maar ook in hun gedrag. Deze lichtheid zorgt er soms voor dat ze moeite hebben met slapen en kan er voor zorgen dat ze hele levendige dromen of nachtmerries ervaren – waar je ze voor moet wakker maken om ‘eruit’ te komen. Maar, wanneer ze in balans zijn zijn ze een bom van plezier en gezelligheid. Ze staan positief in het leven hun vrolijke karakter is aanstekelijk.

In hun communicatie zijn ze heel expressief. Gesprekken komen nooit alleen met woorden maar ze gebruiken hun hele lichaam om zich uit te drukken. Ze houden van drama en leggen de meeste dingen heel levendig uit.

Ze zijn dan ook heel gevoelig. Gevoelig voor de energie van anderen om zich heen en hebben een haarfijn afgestelde radar voor emoties, ook als ze dat niet laten merken hebben ze vaak door wat er speelt. Ze pikken de vibes van mensen van nature snel op. Deze gevoeligheid uit zich ook wel eens fysiek. Zo hebben ze soms last van hun huid en is uitslag of eczeem niets om raar van op te kijken.

Als dit klinkt als jouw kind – dan gaat er nu een hele wereld voor je open. Het beste is om ze te ondersteunen door te werken per seizoen. Dit betekent dat Vata balanceren het beste bij ze past gedurende herfst en winter, en Pitta balanceren tijdens lente en zomer. Ayurveda is de toolkit om jouw kindje perfect te ondersteunen om het de beste versie van zichzelf te worden.

Om meer te leren over de verschillende types, en om jouw kind te ondersteunen heb ik een simpele Introduction to Ayurveda geschreven. Voor ouders dus. Maar misschien nog wel leuker, we zijn een hele lijn aan Ayurveda kids producten aan het ontwikkelen. Check het allereerste Ayurveda voorleesboek bijvoorbeeld hieronder eens!

Heb je persoonlijke vragen? Boek dan een online consult met je kindje.