Gefeliciteerd! Je hebt een

All-elements Kindje

Echte ‘unicorns’

Wanneer alle elementen in dezelfde mate zijn vertegenwoordigd in je kindje spreken we van een All-elements kindje (Tridosha in Ayurveda). Ze zijn intelligent, creatief, gepassioneerd als ze kalm en steady zijn. Het zit in hun aard om zowel ambitieus en traag te zijn. Ze zijn vooral uniek en van alle types komen deze kindjes het minst vaak voor.

Ontmoet Fikkie de vos, Nunu de kameleon & Klee de luiaard

Fikkie is dapper en slim. Ze wil altijd alles weten en wordt graag geprezen voor haar intelligentie. Nunu is vlug, verandert de hele dag van kleur en is soms een beetje angstig – voordat ze uit haar schulp kruipt. Klee is kalm en tevreden. Hij is meestal een rots in de branding voor anderen en met zijn zachte karakter een echte allemansvriend. Bij Rasa gebruiken we dieren als symbool voor onze kind-types.

 

Over jouw kindje

Ze hebben van elk element vergelijkbare proporties en dus ook alle kwaliteiten in zich. Ze hebben van nature geen overtollige hitte, lucht of energie en hierdoor zijn ze niet zo pittig, snel of stabiel als andere kindjes. Het hangt vooral van de situatie af hoe ze zich gedragen. Soms kunnen ze zich compleet overvallen door emotie vinden, op andere momenten blijven ze juist heel steady en kalm. Hierdoor zijn ze enerzijds onvoorspelbaar, maar tegelijkertijd heel flexibel en kunnen ze zich snel aanpassen.

Als ouder is het soms lastig om in te schatten welk van de doshas (vata, Pitta, Kapha) op dit moment aan het roer staat. Desalniettemin heeft dit ook voordelen: van alle types worden all-elements kindjes het minst vaak ziek en kunnen ze alle schommelingen van seizoenen en klimaten makkelijk aan. Perfecte reisgenoten dus.

All-elements kindjes kunnen vaak meerdere passies tegelijk ontwikkelen die ook nog eens van dag tot dag veranderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld net zo goed zijn in een bepaalde sport als het spelen van een muziekinstrument. Ze moeten dus zelf beslissen wat belangrijk voor ze is, van buitenaf lijkt het wel of ze goed in alles kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor eten: ze hebben een uitgesproken favoriete gerechten en tussendoortjes maar wel elke dag een andere. Omdat ze van nature gemakkelijk wisselen tussen dingen, zijn ze echte allemansvrienden: ze kunnen echt met iedereen door één deur.

Met name voor deze all-elements kindjes is het handig om te leren welke verschillende types er zijn, waardoor ze zichzelf beter leren begrijpen. Ook het uitdrukken van emoties en behoeften wordt hierdoor gemakkelijker voor ze. Door de wereld om zich heen op deze manier te bekijken help je ze een betere versie van zichzelf te worden.

Als dit klinkt als jouw kind – dan gaat er nu een hele wereld voor je open. Het beste is om ze te ondersteunen door te werken per seizoen. Dit betekent dat Vata balanceren het beste bij ze past gedurende herfst en beginnende winter, Kapha reducerend te eten en leven tijdens de winter en begin lente en Pitta te balanceren wanneer de lente overgaat in de zomer. Ayurveda is de toolkit om jouw kindje perfect te ondersteunen om het de beste versie van zichzelf te worden.

Om meer te leren over de verschillende types, en om jouw kind te ondersteunen heb ik een simpele Introduction to Ayurveda geschreven. Voor ouders dus. Maar misschien nog wel leuker, we zijn een hele lijn aan Ayurveda kids producten aan het ontwikkelen. Check het allereerste Ayurveda voorleesboek bijvoorbeeld hieronder eens!

Heb je persoonlijke vragen? Boek dan een online consult met je kindje.